Media Center en digitale televisie, audio & video specialisten


Wij zijn officieel dealer van:


 RSS    twitter     MSN
   is een merk van

C o m p u t e r s

Technische FAQ

Onderstaand de lijst met meest voorkomende technische vragen over media centers. Heeft U een algemene vraag, een vraag over de installatie/configuratie van een media center of wilt u zich verdiepen in de technische details van hoe een media center werkt, kijk dan op:

Of bekijk de handleidingen hier.


Technische FAQ Media Centers

1. Infrarood toetsenbord is geblokkeerd wanneer gebruikersaccountbeheer geactiveerd wordt.

2. Mijn DVD drive maakt veel geluid.

3. Ik krijg geen TV-kanalen op mijn digitale DVB-C (kabel) of DVB-S (satelliet) ontvanger.

4. Mijn systeem komt niet (goed) uit standby of gaat niet meer terug in standby na een opname of gids update.

5. Ik krijg maar een deel van het totale beeld op mijn TV.

6. Ik heb geen geluid.


1. Infrarood toetsenbord is geblokkeerd wanneer gebruikersaccountbeheer geactiveerd wordt.

Wanneer U bijvoorbeeld software installeert grijpt bij Windows Vista Gebruikersaccountbeheer in. Wanneer U een infrarood toetsenbord gebruikt is dit op dat moment geblokkeerd.

Om deze problemen te voorkomen kunt U gebruikersaccountbeheer uitschakelen en dient U de meldingen van het beveiligingscentrum te onderdrukken. Hiertoe voert U de volgende 3 stappen uit:


1. Meldingen van beveiligingscentrum onderdrukken. Dit doe je als volgt:
 
 1. Klik op Start >> Configuratiescherm >> Beveiliging >> Beveiligingscentrum
 2. Klik in het dialoogvenster Windows Beveiligingscentrum op de optie Waarschuwingen van Beveiligingscentrum wijzigen
 3. Wanneer u helemaal geen meldingen wilt ontvangen kiest u de derde optie in het dialoogvenster: 'Wilt u dat beveiligingsproblemen worden gemeld?'
 
2. Gebruikersaccount beheer uitschakelen. Dit gaat als volgt:
 
 1. Klik op Start >> Uitvoeren en type MSCONFIG en druk op Enter
 2. Open het tabblad Hulpprogramma's
 3. Scroll naar de optie Gebruikersaccountbeheer uitschakelen
 4. Klik op de knop Starten. Prompt verschijnt een commandovenster dat meldt dat de actie succesvol is uitgevoerd
 5. Wanneer u nu opnieuw opstart is de optie Gebruikersaccountbeheer uitgeschakeld

3. Computer opnieuw opstarten.

2. Mijn DVD drive maakt veel geluid.

Moderne DVD spelers en branders werken op hoge snelheden om zoveel mogelijk data in zo'n kort mogelijke tijd te kunnen lezen en/of schrijven. Dit is ideaal bij het installeren van software, kopiŽren van CDs of DVDs, etc. Het nadeel is dat door de hoge draai-snelheid de drive relatief veel geluid kan maken. Voor het afspelen van een muziek CD of film DVD is die hoge snelheid ook helemaal niet nodig.

Om hier wat aan te doen kunt U het programma Nero Drivespeed gebruiken. Dit leveren wij standaard als onderdeel van het Nero pakket op onze media centers uit. Hiermee kunt U kiezen uit een snelle of stille drive. In de opties van het programma is ook in te stellen dat het automatisch moet starten wanneer Windows Vista start.

Wanneer U voor stil kiest (voor CDs en DVDs is onafhankelijk in te stellen welke snelheid daarbij hoort) zult U merken dat er amper nog een hoorbaar geluid is.

Draaisnelheden van drives worden aangegeven in het aantal keer de snelheid van een CD of DVD die normaal afgespeeld wordt. Een 18x (18-speed) DVD drive leest dus 18 keer zo snel als normaal een DVD wordt afgespeeld.

3. Ik krijg geen TV-kanalen op mijn digitale DVB-C (kabel) of DVB-S (satelliet) ontvanger.

Dit wordt veroorzaakt door dat Windows Media Center eigenlijk geen ondersteuning biedt (in Europa) voor digitale kabel en satelliet systemen. Om dit toch mogelijk te maken heeft de fabrikant van de digitale tunerkaarten via een omweg dit weten te realiseren.

Omdat Windows Media Center wel digitale terestriŽle TV (DVB-T of Digitenne) ondersteunt, doet de TV-kaart zich voor als DVB-T kaart. Het afstemmen van de kanalen gaat dan iets anders. Dit is beschreven op de website van de fabrikant (klik hier).

4. Mijn systeem komt niet (goed) uit standby of gaat niet meer terug in standby na een opname of gids update.

Helaas hebben sommige systemen problemen met het juist in standby gaan of uit standby komen. Het is helaas moeilijk te voorspellen wanneer dit precies optreedt.

Er is echter wel een oplossing voor beschikbaar mocht Uw systeem hier last van hebben. De oorzaak zit hem in de manier waarop Windows in standby gaat en de interactie die het daarbij heeft met de op dat moment draaiende applicaties.

Heeft U hier problemen mee, dan kunt U wellicht het MCE Standby Tool (MST) installeren. Het is hier gratis te downloaden. Daar vindt U ook een beschrijving van de problemen welke worden opgelost en de bijbehorende gebruiksaanwijzing.

Ondanks at het programma origineel voor Windows XP is geschreven werkt het inmiddels ook voor Windows Vista.

5. Ik krijg maar een deel van het totale beeld op mijn TV.

Dit heeft te maken met de manier waarop TVs werken. Het voert te ver om in detail in te gaan op de achtergrond hiervan. In de meeste gevallen betreft het zogenaamde "overscan" van de TV welke de randen van het verstuurde beeld afsnijdt.

Gelukkig hebben de besturings-programmas voor de moderne video-kaarten hier compensatie mogelijkheden voor. U kunt het uitgestuurde signaal daarvoor bewerken zodat het toch juist op Uw TV uitkomt. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat U in uw TV daarvoor instellingen moet doen.

Afhankelijk van de gebruikte grafische chipset wordt het op een andere manier ingesteld:

 • Heeft U een ATI Radeon grafische processor, dan kunt U in het Catalyst Control Center (expert mode) het uitgangssignaal aanpassen. U kunt het zowel horizontaal en verticaal oprekken/indrukken als horizontaal en verticaal verplaatsen. Meestal is het al voldoende om aan te geven in dit programma dat U bijvoorbeeld een HD Ready TV heeft (720p, hetgeen een verticale resolutie van 720 beeldlijnen betekent waarbij alle beeldlijnen tegelijk worden getoond = progressive scan) of Full HD TV heeft (meestal 1080i, hetgeen een verticale resolutie van 1080 beeldlijnen betekent waarbij de even en oneven beeldlijnen om en om worden getoond = interlaced).

 • Heeft U een NVIDIA GeForce grafische processor, dan is er een vergelijkbare mogelijkheid in het NVIDIA Control Center. Deze is echter minder uitgebreid dan de ATI variant maar biedt vrijwel altijd soelaas.

 • Heeft U een Intel Graphics Media Adapter (GMA) grafisch processor (wat vaak voor komt in combinatie met een moederbord dat voor een mobiele processor is ontworpen) dan biedt het bijbehorende programma van Intel een stuk minder mogelijkheden. In dat geval bent U veelal aangewezen op speciale (semiprofessionele) programma's waarmee U zelf beeldschermprofielen aanmaakt. Een bekend programma hiervoor is powerstrip.

Bovengenoemde programma's kunt U meestal starten vanuit het systeemvak (rechtsonder op de taakbalk) of door met uw rechtermuis toets op de achtergrond te klikken.

6. Ik heb geen geluid.

Wanneer U geen geluid hebt dient U na te gaan aan welk apparaat U de speakers heeft aangesloten. Is dat de ingebouwde analoge geluidsaansluiting, de ingebouwde S/PDIF aansluiting of de HDMI uitgang?

Wanneer U met uw rechtermuis toets op het luidsprekertje in het systeemvak rechtsonder klink en "Afspeelapparaten" kiest, krijgt U een scherm waarin alle (aangesloten) afspeelapparaten staan.

Afhankelijk van uw aangesloten apparaat maakt selecteert U dat door er met de rechtermuis toets op te gaan staan en "als standaarapparaat instellen" te kiezen. Let erbij op dat een aansluiting via HDMI een digitale aansluiting is.

Mocht U een digitale geluidsbron hebben aangesloten (S/PDIF, HDMI) en U krijgt dan nog geen geluid, dan kan het zijn dat Uw apparaat niet met het specifieke surround geluid overweg kan dat op de CD/DVD staat welke U afspeelt. Geregeld komt het voor dat een TV welke via HDMI is aangesloten geen Dolby Digital en/of DTS ondersteunt. Ga in dit geval weer naar Uw Afspeelapparaten en klik met de rechtermuis toets op het aangesloten apparaat en kies "eigenschappen". In het scherm dat dan te voorschijn komt, kunt U in het tab-blad "Ondersteunde Indelingen" de vinkjes weghalen voor de typen geluidscoderingen welke door Uw apparaat niet worden ondersteund (DTS Audio, Dolby Digital, WMA Pro Audio).

© 2008 whiZZ Computers